Ebben a 2011-ben készült TED előadásában Sal maga meséli el a történetet (kb.1:40-től). Meghallgathatod angolul, és választhatsz magyar feliratozást hozzá. De íme a lényeg:


Salman Khan Amerikában született és nőtt fel. Édesanyja indiai, apja bangladesi. Sal az MIT-n és a Harvardon végzett, majd fedezeti alap elemzőként dolgozott.

2004-ben Sal esténként távolról tanítani kezdte unokatestvérét, Nadiát matekra, akinek nehézségei voltak. A rokonság körében híre ment ennek, és egyre többen csatlakoztak a távórákhoz. Egy idő után Sal videóra vette a magyarázatokat, és feltette őket a Youtube-ra. A videók terjedni kezdtek, rengeteg idegentől kapott pozitív hozzászólásokat, és kéréseket, hogy más témában is készítsen videókat. 2008-ig Sal csak szabad idejében dolgozott a projekten, de ekkor már bejegyeztek egy nonprofit szervezetet, a Khan Academyt. 2009-ben úgy döntött, hogy teljes munkaidőben folytatja tevékenységét. Eleinte  megtakarításaiból élt, amíg meg nem kapta első jelentős adományait Ann Doerr-től, majd a Google-tól és a Bill és Melinda Gates Alapítványtól, amellyel meg tudta kezdeni egy szervezet felépítését.

A felépített szervezetben az online tanítást a matematikáról fokozatosan kiterjesztették számos tantárgyra, beleértve a természettudományokat, a bölcsészettudományokat, a számítástechnikát és egyebeket. A videók mellett szöveges tananyagok és sok tízezer feladatsor, kvíz készült, a platform a tananyagok széles tárházává nőtt. A tanulók kiszolgálásáról kibővítették a hatókört, tanárok és szülők számára is kialakítottak a tanítást elősegítő eszközöket. A honlap mellett mobil alkalmazást is fejlesztettek. Az amerikai nonprofit szervezet lehetővé tette, hogy az anyagokat bármilyen más nyelvre lefordíthassák, és ezek is ingyenesen elérhetők legyenek, így ma már több, mint 50 nyelven működik a szolgáltatás, általában egy-egy helyi független nonprofit szervezet adaptáló munkája eredményeként. Az egyes nyelveken elérhető anyagok az eredeti tananyagoknak az adott ország tanítási normáihoz illeszkedő adaptációi.

A különböző országokban működő szervezetek – mint a mi Akadémia Határok Nélkül Alapítványunk – persze választhattak maguknak saját nevet, de a szolgáltatás neve mindenütt a világon egységes: Khan Academy. A honlap az adott nyelven az ország kétbetűs azonosítójával, pl. nálunk hu.khanacademy.org alakban érhető el.