felhasználók 200 országból

120 millió regisztrált felhasználó

2 milliárd megoldott feladat

50 nyelven elérhető honlap

A kezdetek

A Khan Academy nonprofit szervezet alapítójának, a kaliforniai Salman Khannak meggyőződése, hogy a világon bárkinek joga van ahhoz, hogy minőségi oktatásban részesülhessen. Noha Salman a kezdetekben csak a rokonságát korrepetálta, az interneten közzétett videói olyan gyorsasággal terjedtek, hogy 2009-ben elhatározta, megalapítja a platformot, amit teljes mértékig ingyen bocsát a tanulni vágyók rendelkezésére. Innen nőtte ki magát a mai Khan Academy.

Nyitás a világra

Az internet által az egész világon elérhető platform más nyelvekre való adaptációjára hamar megjelent az igény. A Khan Academy központi szervezete ezért – nagy támogatók segítségével – átalakította a technikai hátteret, és a tananyagokhoz való ingyenes hozzáférésen kívül minden nyelvi változathoz biztosítja a szükséges felületeket, a tárterületet és az egyes országok csapataival való szakmai konzultációt. Üzemeltet és folyamatosan fejleszti a rendszert.

Hol tartunk ma?

A fenti számok mutatják a rendszer népszerűségét, a  világszerte mutatkozó óriási igényt. A tananyagokat ma már több tucat nyelvre fordítják és a helyi sajátosságok szerint adaptálják önkéntesek ezrei valamint támogatott csapatok.

Eddig a tízezer videóból és hetvenezer feladatból és szöveges tananyagból álló platform nagyjából 7%-a érhető el magyarul.

Naponta készülnek új és új videók angol nyelven, továbbá folyamatosan újragyártják azokat, ahol a korábbi anyag esetleg elavult a téma gyors fejlődése miatt. Ezek is mind lefordításra várnak, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy akinek nem okoz nehézséget az angol nyelvű videók megértése, bátran csemegézzen az anyagok hatalmas tárházából az angol nyelvű honlapon is.

Mi minden vár még lefordításra? Csak néhány példát említünk:

Nyelvtanulás a Khan Academyn

Sokan teszik fel a kérdést, hogy lehet-e nyelveket tanulni a honlapon? Szervezett formában nem. A honlap azonban többféle módon alkalmas SOK nyelv tanulására:

  • A magyar honlapon az alapszintű matematika és az informatika tananyagokon kívül a videókat feliratozzuk, hogy ezzel is segítsük a diákok angol tanulását.
  • A Khan Academy már több, mint 50 nyelven elérhető. A különböző nyelvű honlapok közötti átjárás igen egyszerű: a hu.khanacademy.org címből a ‘hu’ betűket az adott nyelv betűjelére cseréljük, például en.khanacademy.org az angol, vagy fr.khanacademy.org a francia honlap címe. Ez a csere a magyar honlap bármely részén elvégezhető. Mondjuk, hogy a Sejtek felépítése fejezetet tanulom, és ezt spanyolul is meg szeretném nézni. Egy pillanat alatt odajutok, ha ugyanúgy a https://hu.khanacademy.org/science/biology/structure-of-a-cell cím ‘hu’ betűit kicserélem ‘es’ betűkre.
  • Kicsik angol tanulásához ajánljuk a színvonalas kivitelezésű Khan Academy Kids applikációt, melyen angol számokkal, betűkkel, szavakkal ismerkedhetnek, énekeket, betűvezetést tanulhatnak, szép könyveket lapozgathatnak, rajzolhatnak kedvükre. Az applikáció használatának magyar nyelvű szülői útmutatója itt található.