Magyarul is elérhető tananyagok

A Khan Academy magyar oldalán aktuálisan elérhető tárgyak és témakörök folyamatosan bővülő listája.

Tantárgyak

Informatika

A videók képernyőjén lévő programba bármikor be lehet gépelni, a kódot meg lehet változtatni, melynek eredményeképpen a jobb oldalon lévő rajz változni fog. A videó újraindításakor a kód visszaugrik az eredeti értékekre, és onnan indul tovább.

Informatikatanárok figyelmébe ajánljuk:
Oktatási segédlet a JS tanításához!

Informatika tananyagunk minden fejezetéhez különálló útmutatót mellékeltünk tanárok számára ahhoz, milyen módszerekkel tudják a programozásoktatást minél élvezetesebbé és sikeresebbé tenni.

A segédanyagot itt érhetik el.

Matematika

Jelenleg elérthető tananyagok tematikája között szerepel óvodai, valamint alapszintű anyag is. Ezen felül elérhető még:

Kémia

A kémiában gyakran sokkal kisebb skálán gondolkodunk a világról, mint amit puszta szemmel láthatunk. Az atomokról és elemekről, a körülöttünk levő világot felépítő parányi részecskékről fogunk tanulni. Mi az atom, milyen tulajdonságai vannak? Hogyan mérjük meg az atomok tömegét, illetve számoljuk meg őket? Ebben a részben megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

Fizika

Megtanulhatod kiszámolni a fénysugár visszaverődési szögét, és a Snellius-Descartes-törvény segítségével azt is, hogy hogyan számold ki a megtört fénysugár szögét. A fénytöréshez kapcsolódó példafeladatokat fogunk megoldani. Emellett a teljes fényvisszaverődés, a határszög és a diszperzió fogalmát is tárgyaljuk.

Kozmológia és csillagászat

Univerzumunkat a csillagok határozzák meg. Ez a témakör azt vizsgálja, hogyan jöttek létre és hogy pusztulnak el. A fekete lyukakról és galaxisokról is szó esik.

Biológia

A helyes úton kezdd a sejtek világában való kalandozást: történetük és a mikroszkópia megismerésével! Itt többet is megtudhatsz arról, hogyan fedezték fel a sejteket, hogyan lehet megfigyelni őket, és mekkorák a többi nagyon apró dologhoz képest.

Történelem

A Khan Academy Világtörténelem fejezetéből először azokat az anyagokat válogattuk ki és fordítjuk, melyek a magyar középiskolai tantervnek is részei. Ennek elkészülte után fogjuk kiegészíteni a különféle témákat a fennmaradó anyagokkal.
 
Az ókori Hellásztól kezdve a Római és a Bizánci Birodalom felemelkedésén keresztül, a keresztesháborúkon át a 20. századig számos érdekes tartalom érthető el.

Témakörök

Zene

Hogyan írjuk le zenei kifejezésekkel a tagolást, az időtartamot és a ritmust? Itt megtalálod a választ ezekre a kérdésekre könnyen érthető videó-leckék formájában. Gerald Schwarz karmester magyarázatait példákkal illusztrálja az All-Star Zenekar.

További tananyagainkban megismerhetsz híres zeneműveket, a zenekari hangszerekről pedig sok érdekeset megtudhatsz, ha megnézed az All-Star Zenekar zenészei által készített hangszerbemutatókat.

Fejlődésfókuszú szemlélet

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatója, Carol Dweck munkája Magyarországon sem ismeretlen. Az általa vezetett intézet és a Khan Academy együttműködésének eredménye az a foglalkozás-sorozat, melyet általános- és középiskolás csoportok, osztályok számára ajánlunk.

A foglalkozások arra vezetik rá a diákokat, hogy az intelligencia nem állandó, hanem fejleszthető, és hogy hibáikra fejlődési lehetőségekként tekintsenek.

Bővebben…